Her insan doğduğu andan itibaren yeme, içme, barınma ve korunma gibi birtakım temel ihtiyaçlarını karşılamak için başkalarının yardımına ihtiyaç duyar. Zamanla başkasına olan ihtiyacı azalır ancak bu ihtiyaç hiçbir zaman tam olarak ortadan kalkmaz. Bu nedenle insan, yaşamını bir toplumun üyesi olarak yardımlaşma ve paylaşma içerisinde sürdürmek zorundadır.
İnsanlar yaşadıkları toplum içerisinde ekonomik bakımdan eşit olanaklara sahip değildirler. Her toplumda zengin insanlar olduğu gibi yoksul olanlar da vardır. Böyle durumlarda zengin insanların yoksul insanlara yardım etmesi gerekir. Çünkü zenginlerin malları üzerinde yoksulların hakları olduğunu Zariyat Suresi, 19. ayette Rabbimiz: “Mallarında, muhtaç ve yoksullar için bir hak vardır.” şeklinde buyurmuştur.
İnsanlar, maddi yönden olduğu gibi manevi yönden de başkalarına ihtiyaç duyarlar. Sevinçlerini, üzüntülerini, sıkıntılarını bir başkasıyla paylaşmak, iyi ve kötü günlerinde dostlarının yanlarında olmalarını beklemek insanda var olan manevi yönden ihtiyaçlardır. Çünkü “Mutluluklar paylaşıldıkça artar, üzüntüler paylaşıldıkça azalır.”
Nasıl ki vücudumuzun bütün organları birbirine bağlı ise ve biri, diğerine ihtiyaç duyuyorsa toplum içerisinde yaşayan insanlar da öyledir. Onun içindir ki insanlar, başkalarından yardım alarak ve onlara yardım ederek dayanışma içerisinde yaşamlarını sürdürürler. Öğretmenin doktora, doktorun fırıncıya ihtiyaç duyması bunun açık bir örneğidir.
Paylaşma ve yardımlaşmanın bireysel ve toplumsal ne gibi faydaları vardır?
Paylaşma ve yardımlaşma, toplumsal barışa, huzura ve dayanışmaya katkı sağlar. Aynı toplumda yaşayan insanların paylaşma ve yardımlaşma açısından birbirlerinin ihtiyaçlarını gidermeleri toplum bilincini güçlendirir. Aynı zamanda bu yardımlaşma ve paylaşmalar toplumdaki ekonomik ve sosyal dengesizlikleri de önler. Malını fakir ve kimsesiz ile paylaşmak aradaki sevgiyi artırır, toplumsal dayanışmayı geliştirir. Cimrilik, bencillik, kıskançlık gibi kötü duygu ve davranışlara engel olur. Sevgi, dayanışma ve sorumluluk gibi davranışların gelişmesine katkı sağlar.