Taoizm, Çin’in millî ve yerel dinlerinden birisidir. Çinli bir filozof olan kurucusu Laotzu hakkında çok az şey bilinmektedir. Onun Konfüçyüs’ten elli yıl önce doğduğu ve 80 yaşında öldüğü rivayet edilmektedir.
Taoizm, Lao-tzu’nun felsefi düşüncelerinden oluşmaktadır. Taoizmin bir din hâline gelmesinde Zhang-Daoling (MS 142) rolü büyüktür. Zhang-Daoling, ölümünden sonra tanrılaştırılan Lao-tzu’dan vahiy aldığını iddia ederek bir din hâline gelmesine neden oldu. Zhang-Daoling’in öğretileri onun ölümünden sonra oğlu ve torunu tarafından sistemleştirildi. Çin’in dini hâline gelen Taoizm’de üçüncü yüzyılda simya, büyü ve Tao’ya erme gibi bazı inançlar benimsendi. Taoizm, Budizm’den etkilenmiş, meditasyon ve rahiplik gibi birçok şeyi ondan almıştır.
Taoizm, ismini kısaca “Yol” anlamına gelen Çince kelime Tao’dan almıştır. Eski Çinliler Taoizm’den, “T’ien Tao” (Göğün Yolu) diye söz etmişler ve onu “Jen Tao” (İnsanın Yolu) ile karşılaştırmışlardır. Onlara göre Göğün Yolu parlak, kutsal ve doğrudur; İnsanın Yolu ise karanlık ve Göğün Yolu’nun tersidir. Taoizm’in, Çin, Japonya, Kuzey ve Güney Kore’de ve ABD’de inananları bulunmaktadır. Taoizm, Çin’de 1957’de yasaklanmış fakat bu yasak 1978’de kaldırılmıştır. (Abdurrahman Küçük; Günay Tümer; M. Alpaslan Küçük, Dinler Tarihi, s. 88; Ahmet Güç, “Taoizm”, Dinler Tarihi El Kitabı, s. 454.)