Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Bizler Müslümanlar olarak Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı olmak üzere yılda iki kez dinî bayram kutlarız. Her iki bayramda da bayram namazı kılarız. Bayram namazı senede iki kez, iki rekât olarak kılınır. Bu namazın cemaatle kılınması gerekir. Bayram namazı için ezan okunmaz, kamet getirilmez. Bayram namazı, bayramın birinci günü, güneşin doğmasından yaklaşık 45-50 dakika sonra kılınır.

Bayram namazının kılınışı şöyledir: Camide cemaat, imamın arkasında düzgün bir şekilde saf tutar. “Niyet ettim Allah rızası için Ramazan/Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama.” diyerek niyet edilir. İmam ve cemaat tekbir alıp ellerini kaldırır, sonra da bağlar. İmam ve cemaat sessizce Sübhâneke duasını okur. Bundan sonra imam üç kere tekbir alır. İmam ve cemaat, ilk iki tekbirde ellerini kaldırır ancak bağlamadan yanlara bırakır. Üçüncü tekbirden sonra eller bağlanır. İmam içinden eûzü besmele çeker ve açıktan Fâtiha suresi ile Kur’an-ı Kerim’den bir bölüm okur. Cemaat bir şey okumadan sessizce imamı dinler. Sonra imamla birlikte rükû ve secdeler yapılıp ikinci rekâta kalkılır. Ayaktayken imam açıktan Fâtiha suresi ile Kur’an-ı Kerim’den bir bölüm okur. Sonrasında imam üç kere sesli olarak tekbir alır. Her tekbirden sonra eller kaldırılır ancak bağlanmadan yanlara bırakılır. Üçüncü tekbirden sonra imam “Allâhü ekber.” diyerek dördüncü tekbiri alır. Rükû ve secdeler yapıldıktan sonra oturulur, diğer namazlarda olduğu gibi Ettehıyyâtü, Allâhümme Salli, Allâhümme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur, selam verilir ve bayram namazı tamamlanır.

Bayram namazı kılındıktan sonra imam minbere çıkıp hutbe okur. Hutbede bayramın önemi, İslam kardeşliği, dinimizin toplumsal birlik ve dayanışmaya verdiği önem vb. konularda cemaat bilgilendirilir.

Yorum yapın