‹nsan toplumsal bir varlıktır. Bu sebeple bir toplum içinde diğer insanlarla bir arada yaşar. Beraber yaşadığı insanlarla da akrabalık, komşuluk, arkadaşlık vb. ilişkiler kurar. ‹nsan, başkalarıyla kurduğu bazı ilişkilerde belirleyici rol oynayamaz. Mesela komşularımızı çoğu zaman kendimiz seçemeyiz. Sınıfımızdaki kişileri de kendimiz belirleyemeyiz. Ancak kiminle samimi olacağımıza, kimlerle yakın arkadaşlık edeceğimize, dostluk kuracağımıza biz karar veririz. Çünkü dostluk sevgiyle kurulur ve devam ettirilir. Bir kişiyi seviyorsak onunla yakın ilişki kurabilir ve dost olabiliriz. Sevmediğimiz kişiyle yakınlık kuramayız, dostluk ilişkileri içinde olamayız. Örneğin sınıfımızda otuz kişi varsa bunların hepsiyle tanışır ve diyalog kurarız ama bazılarını daha çok sever ve kendimize yakın hissederiz. Bu kişilerle dertlerimizi, sıkıntılarımızı daha kolay paylaşır, onlara içimizi daha rahat dökeriz. Böylece onlarla samimi dostluklar kurarız. Kardeşlik de dostluk gibi yakınlığı ifade eden bir kavramdır. Kardeşlik sadece kan bağıyla olmaz. Bazen insanlar birbirlerini kardeş gibi sever ve yakın hissederler. Böyle insanlar birbirleriyle hem dostluk hem de kardeşlik ilişkisi kurarlar.
Sevgi, dostlukların ve kardeşliklerin kurulmasında olduğu gibi sürdürülmesinde de temel etkendir. Çünkü insan, sevdiği kişinin hatalarını daha kolay affeder. Bir yanlışı olduğunda ona hemen kızmaz ve arkadaşlığını bitirmez. Onun yaptığı yanlışları anlayış ve hoşgörüyle karşılar. Kötü bir davranışını gördüğünde arkadaşını güzelce uyarır. Çünkü onu sevdiği için kaybetmek istemez.
İnsan, dostunun hem iyi hem de kötü gününde yanında olur. Zor duruma düştüğünde, sıkıntıyla karşılaştığında ona destek olmaya önem verir. Onu sevdiği için üzülmesine gönlü razı olmaz. Bunun yanı sıra kişi, çok sevdiği dostuna her zaman saygılı olur. Onun düşüncelerine, kararlarına, hoşgörüyle yaklaşır. Bütün bunlar da aralarındaki ilişkinin sağlıklı bir şekilde uzun süre devam etmesine katkıda bulunur. Peygamberimiz (s.a.v.) de sevginin insanlar arasında yaygınlaşmasının önemine çeşitli hadislerinde işaret etmiştir. Mesela bir hadisinde, “Siz mümin olmadıkça cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de (olgun) mümin olmazsınız. Yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz şeyi size haber vereyim mi? Aranızda selamı yayınız.” (Müslim, İman, 93.) buyurmuştur.