Melekler bizlere iyi, güzel, hayırlı, olumlu ve faydalı şeyleri çağrıştırırlar. Çünkü melekler iyilik ve güzelliğin sembolüdürler. Onlar her zaman insanların iyiliğini isterler. İnsanları iyiye, güzel davranışlara yönlendirirler. Buna inanan insan, kendisini iyiliğe yönelten meleklerin sesine kulak verir. Her zaman iyi ve güzel davranışlarda bulunmaya çalışır. Kötülüklerden de uzak durur.
Kutsal kitabımızda belirtildiğine göre her bir insanın, iki yanında yazıcı melekler bulunur. Bu melekler, insanın yaptığı iyilik ve kötülükleri kaydederler. Yüce kitabımız Kur’an’da bu konuyla ilgili olarak “İki melek (insanın) sağında ve solunda oturarak yaptıklarını yazmaktadırlar. İnsan hiçbir söz söylemez ki yanında gözetleyen, yazmaya hazır bir melek bulunmasın.” (3) buyrulur. İyilik ve kötülüklerinin kaydedildiğine inanan insan davranışlarına dikkat eder. Kötülüklerden uzak durmaya, iyi işlere yönelmeye gayret eder. Çünkü inancımıza göre kişi, yaptığı iyiliklerin mükâfatını, kötülüklerin de cezasını mutlaka görecektir.
İnancımıza göre insanları birtakım olumsuzluklardan koruyan melekler de vardır. Yine İslam inancına göre melekler iyi insanların her zaman yanında olur, onları desteklerler. Buna inanan insan zorluk ve sıkıntılar karşısında yılgınlık göstermez, daha dirençli olur. Sıkıntılı zamanlarında ümitsizlik ve karamsarlığa kapılmaz. Çünkü meleklerin her zaman iyi insanları desteklediğine, Allah’ın izniyle onlara yardım edeceğine inanır. Bu inanç kişiye güven ve güç verir.
Sonuç olarak meleklere iman, insanın olumlu ve güzel davranışlar kazanmasına katkı sağlar. Meleklerin, yaptığı her şeyi kaydettiğine inanan insan haksızlık, yalancı şahitlik, hırsızlık, başkalarına zarar vermek, iftira, gıybet gibi kötü davranışlardan kaçınmaya özen gösterir. Doğruluğu, dürüstlüğü hayatında ilke edinir. İnsanlara sevgi ve saygıyla yaklaşır, başkalarının canına, malına zarar verecek davranışlardan kaçınmaya da her zaman dikkat eder.
1. İnfitâr suresi, 10-12. ayetler. 2. En’âm suresi, 61. ayet. 3. Kâf suresi, 17-18. ayetler.