Yatsı Namazı Nasıl Kılınır?

➤ Yatsı namazı: Yatsı namazı on rekâttır. Dördü ilk sünnet, dördü farz, ikisi de son sünnettir. Vitir namazı yatsı namazının bir parçası olmayıp başlı başına bir namazdır. Gece uyanamama endişesiyle yatsının peşinden kılınır.

İlk sünnet: İftitah tekbiri alınıp eller bağlanır. Sübhâneke okunur, eûzü besmele çekilir. Fâtiha ile Kur’an-ı Kerim’den bir bölüm okunur. Rükû secdeler yapılıp ikinci rekâta kalkılır. Ayakta iken besmele çekilir, Fâtiha ile Kur’an’dan bir bölüm okunur. Rükû ve secdeler yapılıp oturulur. Ettehıyyâtü’den sonra Allâhümme Salli ve Allâhümme Bârik duaları da okunur. Besmele, Fâtiha ve Kur’an-ı Kerim’den bir bölüm okunur, rükû ve secdeler yapıldıktan sonra dördüncü rekâta kalkılır. Dördüncü rekâtta da aynı şekilde besmele, Fâtihâ ve bir sure okunur, rükû ve secdeler yapılıp oturulur. Ayrıca üçüncü rekâta kalkıldığında Fâtiha’dan önce Sübhâneke ile eûzü besmele okunur. Ettehıyyâtü, Allâhümme Salli, Allâhümme Bârik ve Rabbenâ duaları okunduktan sonra sağa ve sola selam verilerek ilk sünnet tamamlanır.

Farz: İftitah tekbiri alınıp eller bağlanır. Sübhâneke okunur, eûzü besmele çekilir. Fâtiha ile Kur’an-ı Kerim’den bir bölüm okunur. Rükû secdeler yapılıp ikinci rekâta kalkılır. Ayakta iken besmele çekilir, Fâtiha ile Kur’an’dan bir bölüm okunur. Rükû ve secdeler yapılıp oturulur. Ettehıyyâtü okunduktan sonra üçüncü rekâta kalkılır. Ancak farzda, üçüncü ve dördüncü rekâtta Fâtiha’dan sonra bir şey okunmadan rükûya gidilir. Besmele, Fâtiha okunur, rükû ve secdeler yapıldıktan sonra dördüncü rekâta kalkılır. Dördüncü rekâtta da aynı şekilde besmele, Fâtihâ ve bir sure okunur, rükû ve secdeler yapılıp oturulur. Ettehıyyâtü, Allâhümme Salli, Allâhümme Bârik ve Rabbenâ duaları okunduktan sonra sağa ve sola selam verilerek ilk sünnet tamamlanır.

Son sünnet: Birinci rekâtta abdestli olarak ayakta kıbleye doğru dönülür. “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya.” diye niyet edilir. Sonra “Allâhü ekber.” denilerek iftitah tekbiri alınır ve eller bağlanır. Erkekler ellerini sağ el sol bileği kavrayacak şekilde göbeklerinin üzerine bağlarlar. Kadınlar da sağ ellerini sol ellerinin üzerine koyarak göğüsleri üzerinde bağlarlar. Eller bağlandıktan sonra sırasıyla Sübhâneke okunur, eûzü besmele çekilir, Fâtiha suresi ile Kur’an’dan bir bölüm okunur. Ardından “Allâhü ekber.” denilerek rükûya eğilinir. Rükûda iken üç kere “Sübhâne Rabbiyel azîm.” (Benim Yüce Rabb’im her türlü noksanlıktan, kusurdan uzaktır.) ifadesi söylenir. “Semiallâhü limen hamideh.” (Allah, kendisine hamd eden kulunu duyar.) denilerek doğrulunur. Bu sırada “Rabbenâ lekel hamd.” (Rabb’imiz! Hamd sana mahsustur.) denir. “Allâhü ekber.” diye tekbir alınarak secdeye gidilir. Secdede üç kez “Sübhâne Rabbiyel a’lâ.” (Benim Yüce Rabb’im her türlü noksanlıktan, kusurdan uzaktır.) denir. Secdeden sonra “ Allâhü ekber.” denilerek doğrulunur ve kısa bir süre oturulur. Sonra aynı şekilde ikinci secde yapılır. İkinci secdenin ardından “Allâhü ekber.” denilerek ayağa, ikinci rekâta kalkılır.

Vitir namazı: Yatsı namazından sonra üç rekât da vitir namazı kılınır. Bu namazı kılmak vaciptir. Kılınışı akşam namazının farzına benzer. Ancak ondan farklı olarak üçüncü rekâtta Fâtiha’dan sonra Kur’an-ı Kerim’den bir bölüm okunur. Sonra eller kaldırılır, “Allâhü ekber.” denilerek tekbir alınır. Tekbirin ardından Kunut duaları okunur, rükû ve secdeler yapılıp vitir namazı, akşam namazının farzı gibi tamamlanır.

Yorum yapın