Ezan; her gün kılınması farz olan namazların ve cuma namazının vaktinin geldiğini Müslümanlara duyurmak amacıyla okunan ve sözleri Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünneti ile belirlenen namaz çağrısıdır. (MEB Dinî Terimler Sözlüğü, s. 83.) Ezan okuyan kişiye müezzin denir. Ezan, Sevgili Peygamberimiz’in (s.a.v.) Medine’ye hicretinden sonra okunmaya başlanmıştır ve İslam’ın sembollerinden biridir. Bir yerde minarelerden ezan seslerinin yükselmesi, oranın İslam yurdu olduğunun en belirgin kanıtlarından biridir.
Ezan, anlamı ve içeriği itibarıyla hem namaza hem de İslam’a çağrı niteliği taşır. Ezan vasıtasıyla insanlar hem namaza çağrılmakta hem de Allah’ın (c.c.) birliği, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberliği ilan edilmektedir.
Sabah ezanı okunurken “Hayye ale’l-felâh” ifadesi söylendikten sonra iki defa, “es-Salâtü hayrun mine’nnevm.” denir. Bu ifade, “Namaz uykudan hayırlıdır.” manasına gelmektedir. Ayrıca Caferî mezhebine mensup Müslümanlar, ezan okurken “Eşhedü enne Muhammeden Resulullah.” ifadesinden sonra “Eşhedü enne Aliyyen veliyullah.” derler. Bu söz, “Şehadet ederim ki Hz. Ali, Allah’ın velisidir (dostudur).” anlamına gelir.
Kamet de namazla ilgili kavramlardan biridir. Kamet; gerek tek başına gerekse cemaatle kılınan farz namazlarının öncesinde okunan sözlere denir. (MEB Dinî Terimler Sözlüğü, s. 83.) Kametin okunuşu genel olarak ezanla aynıdır. Ancak kamette “Hayye ale’l-felâh.” ifadesinden sonra iki kez, “Namaz başladı.” anlamına gelen, “Kad kâmeti’s-salâh.” sözü söylenir. Ayrıca kamet ezandan biraz daha hızlı okunur. Kamet okumak sünnettir.