İslam dininde, insan davranışlarının iyi ya da kötü olduğunu değerlendirmek için kullanılan birtakım kavramlar vardır. Günah ve sevap bunlardan başlıcalarıdır. Şimdi bu kavramların ne anlama geldiğini öğrenelim.
Günah Nedir: Dinin emir ve yasaklarına aykırı olarak yapılan iş ve davranışlara günah denir. Buna göre dinimizin kesin olarak yasakladığı iş ve davranışları yapmak günahtır. Mesela yalan söyleyen, dedikodu yapan, iftira eden, komşulara rahatsızlık verecek davranışlarda bulunan kişi günah işlemiş sayılır. Kutsal kitabımızda yer alan bir ayette iftiranın günah olduğu şöyle belirtilir: “Kim bir hata işler veya bir günah kazanır da sonra onu bir suçsuzun üzerine atarsa, şüphesiz iftira etmiş, apaçık bir günah yüklenmiş olur.” (Nisâ suresi, 112. ayet.)
Sevap Nedir: Allah’ın (c.c.), güzel iş ve davranışlarda bulunanlara vereceği karşılığa ve mükâfata sevap denir. Rabb’imizin (c.c.) emrettiği davranışları yapan kişi sevap kazanır. Mesela dinimize göre namaz kılmak, oruç tutmak, zor durumda olan kişilere, engellilere yardım etmek, misafire ikramda bulunmak, insanlara güzel söz söylemek sevaptır. Kur’an’da, “Eğer onlar, iman edip Allah’ın emirlerine karşı gelmekten sakınmış olsalardı Allah katında kazanacakları sevap kendileri için daha hayırlı olacaktı. Keşke bilselerdi!” (Bakara suresi, 103. ayet.) buyrulur. Böylece sevap kazanacağımız işlere yönelmenin bizim faydamıza olduğu belirtilir.
Yüce Allah insanın iyiliğini ister. Bu sebeple de onun faydasına olacak şeyleri emreder, fert ve toplum için zararlı şeyleri de yasaklar. Öyleyse bizler, Rabb’imizin (c.c.) emrettiği sevap olan davranışlara yönelmeliyiz. Onun yasakladığı, günah saydığı iş ve davranışlardan da uzak durmalıyız. Böyle yaparsak güzel ahlaklı, iyi bir insan oluruz ve hem Allah’ın (c.c.) hem de insanların sevgisini kazanırız.