Budizm’in Ritüelleri

Budizm’de ibadetler genellikle bireysel olarak yapılır. Buda’ya dua edilir ve ondan bir şeyler istenir. Budizm’de ibadet için mabede gitmek zorunlu değildir evde de yapılabilir. Bu yüzden her Budist’in evinde Buda’nın heykeli veya resmi bulunur.

Budizm’de ibadetin temel amacı karma-tenasüh çemberinden kurtulmak ve nirvanaya ulaşmaktır. Budizm’de belirli bir ibadet ve dua yoktur. Tapınaklara giden Budisler ise Buda’nın heykelinin önünde diz çöker, avuçlarını birleştirerek ellerini yüzünün önünde tutar, alnını yere koyup yere yatarak ta’zimde bulunur. Ayrıca onlar Buda’ya çiçek, tütsü, meyve, sebze sunarlar.

Budistler ışık, ateş ve mum yakıp düşünceye dalarak ibadetlerini yerine getirirler. (Ahmet Güç, Dinlerde Mabed ve İbadet, s. 67-69; Abdurrahman Küçük; Günay Tümer; M. Alpaslan Küçük, Dinler Tarihi, s. 266-268.) Budist rahipleri sabah erkenden uyanır. Kısa bir duadan sonra günlük yiyeceğini toplamak için dilencilik yaparlar ve iki öğünlük yiyeceği sadaka tasına biriktirdikten sonra manastırlarına geri dönerler. Rahipler günlerini genel olarak kutsal kitap okuma, meditasyon ve dua ile geçirirler.

Budistler dua ederken dua tekerleği veya tesbih kullanırlar. Bu tekerleklere çakra adı verilir. Tesbih, Budist ibadetinde büyük bir yer tutmaktadır. Rahipler sol bileklerine 108’lik tesbih takarlar. Budistler ölülerini yakarlar ancak bu genel bir uygulama değildir. Çocukların ve fakir kimselerin cesetleri gömülür, zengin aileler ise ölülerini yakarlar.

Yoga ve Meditasyon: Zihin ve vücudun uygunsuz isteklerini kontrol altına alınmasını amaçlar. Budizm’de yoga ve meditasyon önemli ritüellerdir. (Abdurrahman Küçük; Günay Tümer; M. Alpaslan Küçük, Dinler Tarihi, s. 267.)

Yorum yapın