Kur’an ve Mevlit Okumak

Ölen kişinin arkasından yapılan uygulamalardan biri Kur’an ve mevlit okumadır. Kültürümüzde ölen kişinin arkasından Kur’an okunur. Cenazenin defin işlemi tamamlandıktan sonra kabrin başında genellikle Bakara suresinin ilk beş ayeti okunur. Sonra Fâtiha, Yâsin, Mülk, İhlâs, Felâk, Nâs sureleri okunarak sevabıdefnedilen kişinin ruhuna bağışlanır ve Allah’tan (c.c.) affı dilenir. Eğer Kur’an-ı Kerim hatmedilmişse mezarın başında hatim duası yapılır. Peygamberimiz, vefat edenin ardından Yâsin, Mülk, Nebe’, İhlâs ve Muavvizeteyn surelerinin okunmasını tavsiye etmiştir. Bu açıdan ölünün arkasından Kur’an okumak sünnettir.

Cenaze defnedildikten sonraki günlerde, vefat eden kişinin evinde, genellikle Kur’an hatmedilir. Kur’an’dan bazı bölümler, mevlit ve ilahiler okunur; salavatlar getirilir, dua edilir.

Kur’an ve mevlit okumak, ölen birisini hayırla anmak için güzel bir fırsattır. Bu uygulamalar cenaze yakınlarının üzüntülerinin paylaşılmasını ve komşuluk ve akrabalık bağlarının güçlenmesini sağlar. İnsanların bir araya gelerek kaynaşmasına ve insanın ölümü hatırlamasına vesile olur.

Mevlit Nedir?

Doğum, doğum zamanı ve doğum yeri anlamlarına gelen mevlit, özellikle Peygamberimiz’in (s.a.v.) doğumu anlamında kullanılır. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) doğumunu anlatan eserlere de “mevlit” adı verilmiştir. Türk edebiyatında Süleyman Çelebi’nin Hz. Peygamber’e (s.a.v.) duyduğu derin saygı ve sevginin ifadesi olarak yazdığı “‘Vesiletü’n- Necat” adlı eser, ülkemizde mevlit olarak bilinir. Dinî bir zorunluk olmadığı hâlde ölen bir kişinin ardından mevlit okumak ülkemizde güzel bir gelenek hâline gelmiştir.

Leave a Comment